Toivottavasti tätä luettaessa jo kevät on edennyt pitkälle ja pakkaskelit jääneet taakse, varsinkin helmi- ja maaliskuun kelit tuntuivat hyvin kylmiltä (melkein joka aamu mittari -20 asteen alapuolella) ja omat kissammekin joutuivat odottelemaan kissa-aitaukseen pääsyä siihen asti että päästiin plussan puolelle. Mutta asiaan...

Liittokokousehdotuksista

    Toisaalta tästä lehdestä voit lukea raportin Kissaliiton kevätkokouksesta ja siellä tehdyistä päätöksistä. Itse en tällä kertaa osallistunut kokoukseen päällekkäisen tilaisuuden vuoksi, mutta mutama huomio aiheista on paikallaan.

    Hallitus ja RTK (rotutoimikunta) ovat olleet ahkeria ehdotusten tekijöitä, kissayhdistyksistä sen sijaan vain SUROK ja ISROK ovat tehneet ehdotuksia. Onko jäsenyhdistysten vähäinen ehdotusten määrä osoitus joko nykyisten sääntöjen täydellisyydestä, muutosesitysten läpimenon toivottomuudesta vai yleisestä apaattisuudesta, sitä voisi pohtia.

    Hallituksen ehdotuksista 1 ("Liiton tarkoituksena on... järjestää kansainvälisiä rotukissanäyttelyitä") viittaa jo voimassa olleen käytännön kirjaamista sääntöihin eli Kissaliittohan järjesti jo maailmannäyttelyn parisen vuotta sitten Helsingissä sekä myös ehdotuksen 4 ("SRK kunnioittaa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja isannissa annettuja toimintarajoituksia...") perusteluissakin jo todetaan että "Pohjoismaisten liittojen kokouksessa tammikuussa sovittiin, että jokainen maa ratifioi nykyisen käytännön."

    Itseäni hieman kummeksuttaa tuo pohjoismaiden "liittouma" FIFen sisällä, onko tarkoitus jatkossa kenties tehdä omia skandisääntöjä, joilla rajoitetaan jäsenistön oikeuksia? Onko FIFen kantaa kysytty tällaisiiin rajoituksiin, jotka koskevat vain osaa sen järjestöjä?

Seurantalistan julkisuus

    Yhtenä ehdotuksena oli myös mahdollisuus julkaista jatkossa Seurantalista myös Kissa-lehdessä. Hyvä niin: kaikenlainen asioiden julkistaminen puhdistaa ilmapiiriä. Ehdotuksen sanamuodoissa vain "voidaan julkaista Kissa-lehdessä" voitaisiin jättää sana "voidaan" pois, jos se on mukana voidaan aina spekuloida jääkö julkaisematta Seurantalista, jos "väärä" henkilö sattuu listalla olemaan... vai halutaanko juuri siksi sen olevan siinä?

    Ehkä tuon julkaisuluvan myötä voidaan harkita muidenkin asiakirjojen, hallituksen ja toimikuniten pöytäkirjojen julkaisemisesta (tai ainakin pöytäkirjakoosteiden, joita jo viime vuonna muutama julkaistiinkin), toiminnan läpinäkyvyys on edellytys luottamukselle.

Kasvattajkurssivaatimus ja protestimaksut

    Suomen Rotukissayhdistys esitti muutosta kasvattajanimen myöntämiseen siten, että vaaditaan "todistus hyväksytysti suoritetusta Suomen Kissaliitto ry:n kasvattajakurssista". hdotus on varmaan tehty hyvässä tarkoituksessa, mutta käytännön toimien hoitaminen siten, että koko Suomessa mahdollisuudet suorittaa kurssi asuinkunnassa tai sen lähistöllä aiheuttanevat aikamoiset järjestelyt. No, katsotaan...

    Ehdotus "Jokaisesta käsittelyyn tulevasta protestista peritään käsittelykulu..." sen sijaan kaatuu omaan mahdottomuuteensa sikäli, että jatkossa ei kukaan tulisi tekemään protesteja, kun määrittely aiheelliseen ja aiheettomaan protestiin on täysin juryn päätäntävallassa jo tälläkin hetkellä. Mahdolliset virhetilanteet tulee aina käsitellä ilman kustannuksia protestin tekijälle, vain siten voidaan taata tasavertaienn kohtelu kissoille. Näyttelyn järjestelyissä tulee huolehtia siitä, että toimitaan näyttelysääntöjen ja - ohjeiden puitteissa, jotta protesteja ei tarvitsi jättää!