Nyt mennään meikäläisen toiseen harrastukseen kissojen lisäksi eli tietokoneet ja kaikenlaiset niiden kanssa räpläämiset. Tuossa muutama viikko sitten hankin GPS-paketin sisältäen Navicoren karttaohjelmiston ja Bluetooth-paikantimen, kun sattui joskus tultua hankittua puhelin, joka sisältää kanssa Bluetoothin ja sopivan käyttöjärjestelmän alle eli Symbian 60-series. Puhelin on tietty Nokian N-Gage, se vanhempi malli, jossa on USB-liitäntä, radio ja MP3-soittajat vakiona. Kai sillä jotain pelejäkin voisi pelata, jos kiinnostaisi... Colin McRae ralli löytyy ja vanha kunnon Tetris-klooni ja ne riittää mulle peleiksi.

Mutta niin aiheeseen eli GPS+kartta on aika veikeä juttu: syötä ohjelmaan kohdeosoite ja puhelin opastaa puhumalla käännökset perille asti. Ja jos satutkin ajamaan jotain muuta kautta niin Navicore laskee uuden reitin parissa sekunnissa... tai kertoo että "jos mahdollista tee U-käännös". Aika epeli, hyvä kissaharrastukseenkin jos kiertää paljon näyttelyissä.

Ihan mielenkiinnosta testasin myös tietokoneella reilut 5 vuotta vanhaa WSOY:n tiekartastoa, jossa on myös GPS-tuki. Nykyinen kannettavamme, HP:n 1063, jossa pyörii XP suostui kyllä asentamaan ko. kartaston, vaikka se on suunniteltu aikanaan Windows 95 ja 98-versioille. Ongelmana vain oli ettei sen sisältämää GPS-tukea saanut toimimaan XP:n kanssa, enkä jaksanut sitten asentaa enää w98-käyttistä tuohon...

No, duunissa oli "romutushyllyssä" iänikuisen vanha kannettava Toshiban Libretto 100 (ks. vaikka http://www.amherst.co.uk/libspecs.htm)
 eli kokonaista Pentium 166MHz:n prosessorilla ja 64 Mt:n muistilla varustettu pikkumikro 7,1" tuuman näytöllä. Kappas sehän lähti vielä käyntiin ja siinä oli Windows 98. Eipä muuta kuin testaamaan... jaa niin mistäs siihen saataisiin Bluetooth, eipä näyttänyt olevan USB-liittimiä joten ei voi käyttää sitä hankittua USB-Bluetooth-palikkaa.

Älynväläys: töissähän taitaa siinä yhdessä koneessa olla PCMCIA-Bluetooth-kortti, joo- käynpä kysymässä saiskos sitä vähän lainaksi - mikäs siinä, muutama päivä käy ihan ok. No, kortti mukaan. Kannettavaan verkon (WLAN-kortti näytti toimivan heittämällä) kautta ajurit tuolle Bluetooth-kortille ja kortti sisään. Sit vaan  karttaohjelman ini-tiedostoon  Bluetoothin käyttämä virtuaali SPP-sarjaportti ja menoksi. Kappas sehän toimii!

Huomattuja eroavaisuuksia vanhassa kartasto-ohjelmistossa ja Navicoressa:  vanhassa käytössä vain perinteinen karttamuoto, Navicoressa puhe mukana. Vanhan kanssa pitäisi seurata ihan oikeesti karttaa missä mennään ja minne pitäisi kääntyä... Navicoressa tosiaan riittää että kertoo kohteen ja sit joko seuraa puhelimen näytöltä välillä missä mennään tai senkun vaan kuuntelee, kun joko mies- tai naisääni kertoo missä käännytään.

Mutta sellaisia on tässä leikitty muutama päivä, ihmeellistä sinänsä huomata että periaatteessa tuo Pentium 166 riittää perusnettiselailuun ihan kohtuullisesti. Näyttääpä Toshiba tuoneen Libretosta jotain uusia mallejakin, joten ilmeisesti kysyntää löytyy. Hintapuoli vaan voi olla vähän korkea...